Clean Feed, 2015

Scandinavië brengt ons veel goeds op jazzgebied de laatste jaren. Alleen vorig jaar al waren er sterke platen van Paal Nilssen-Love Large Unit (‘Erta Ale’), Trespass Trio (‘Human Encore’, met Joe McPhee) en Angles 9 (‘Injuries’). Ik noem deze ensembles niet voor niets, want de leden van All Included, uitgezonderd drummer Tollef Østvang, maken hiervan deel uit: bassist Jon Rune Strøm van Large Unit, trombonist Mats Äleklint van Large Unit en Angles 9, trompettist Thomas Johansson van Large Unit en saxofonist Martin Küchen van Trespass Trio en Angles 9. Rune Strøm en Østvang maken ook samen deel uit van Universal Indians, waarvan recent een fraaie cd is verschenen (‘Skullduggery’, samen met – alweer – Joe McPhee).

Van de bovengenoemde gezelschappen staat de muziek van All Included het dichtst bij Angles 9. In tegenstelling tot de laatste Angles 9 is Martin Küchen op ‘Satan In Plain Clothes’ niet de enige leverancier van composities. Er zijn wel twee stukken van zijn hand, Despair Is In The Air en I’ve Been Lied To, en de titeltrack is gecomponeerd door Leo en Martin Küchen. I’ve Been Lied To is ook te vinden op ‘Injuries’ van Angles 9 en is een traag en melancholiek stuk, meeslepend in al zijn droefheid. De versie op dit album is wat kernachtiger dan op ‘Injuries’ maar kan moeiteloos met die uitvoering wedijveren. Alleen al het droeve begin met sax en gestreken bas kan de tranen in de ogen doen prikken. Despair Is In The Air is ook geen vrolijke kost, maar is wat krachtiger. Het samenspel is grandioos en het is vooral Küchen die excelleert. Het titelstuk besluit de plaat op energieke, toegankelijke wijze en wordt aangedreven door een gestage, wat funky beat van bas en – vooral – drums.

De overige drie composities zijn van bassist Jon Rune Strøm en doen niet onder voor die van Küchen. Opener Tune For Martin begint met een trombonesolo, voordat het thema wordt aangeroerd. Küchen neemt vervolgens over met een prikkelende saxsolo en vervolgens krijgt Johansson ook zijn solospot. Fraai is het verrukkelijke door elkaar heen musiceren van alle blazers aan het slot van dit stuk. Sax en bas zetten de toon aan het begin van The Gap. Heerlijk is vervolgens hoe trompet, trombone en sax om elkaar heen cirkelen en door elkaar heen spelen. Äleklint levert een smakelijke solo af, waarna het pas tijd is voor het thema.  Three Courses, tot slot, is het meest afwisselende stuk van de plaat, beginnend met een saxsolo op een expressief en staccato ritme, waarna een meer ingetogen stuk volgt met een melodieus boeiende bassolo, waarna het beginritme weer wordt opgepakt waarin deze keer de trombone losgaat en vervolgens gezamenlijk ingetogen wordt geëindigd.

De Noren en Zweden van All Included brengen met ‘Satan In Plain Clothes’ een magnifieke jazzplaat, eentje waar je niet op uitgeluisterd raakt; die gemaakt is met gevoel voor traditie maar die ook modern is, waar vrijheid gezocht wordt binnen de kaders van gedegen composities, maar waarbinnen die vrijheid maximaal wordt benut.

http://martinkuchen.com/site/