Willemeen, Arnhem

Vrijdag 22 mei 2015

 

Het Belgische Evil Invaders speelt speedmetal en staat daarbij met beide benen in de jaren tachtig. Op plaat overtuigt de band (zie hier) en in Willemeen geven de heren op vrijdagavond een zeer energieke show. Vanavond staan ook Deathisfaction en Skull Fist op het programma, maar de Canadezen moeten helaas verstek laten gaan.

Het Nijmeegse Deathisfaction opent met een loeiharde set, niet alleen omdat hun thrashmetal erg stevig uitpakt maar ook omdat het geluid oorverdovend hard staat. Te hard. Zanger/brulboei Jeremy speelde voorheen ook gitaar maar neemt nu alleen de vocalen voor zijn rekening. De muziek van Deathisfaction kent de nodige wendingen en dat pakt niet altijd goed uit. De op zich redelijke songs duren vaak te lang. Het adagium ‘less = more’ is aan de Nijmegenaren niet besteed. Verder plamuurt de drummer het geluid volledig dicht met zijn dubbele bassdrums. Toch zet de band een heel aardig optreden neer met hun krachtige thrashmetal met een flinke scheut hardcore (met name in de vocalen). En een band die eindigt met Motörheads Iron Fist heeft bij Op Duvel een streepje voor!

Evil Invaders zet vervolgens een optreden neer vol met old school speedmetal met alles erop en eraan. Dus ook alle clichés. Is dat erg? Helemaal niet! Alles klopt aan het concept van de Belgen: de muziek,  de gebaren, de kleding en de tomeloze energie. Vanaf opener Fast, Loud ‘n’ Rude is duidelijk dat de band er vol voor gaat. De vonken spatten van het podium en slaan ook over op het in redelijke getale opgekomen publiek. Op de voorste rij worden de teksten luidkeels meegezongen en er ontstaat regelmatig een kleine moshpit. Een enkeling waagt een stagedive, hoewel het aantal mensen dat vooraan staat niet zodanig groot is dat op een veilige landing te vertrouwen valt.

Het geluid waarmee Evil Invaders het moet doen, is helaas niet al te best. De drums klinken erg luid ten opzichte van de andere instrumenten en daardoor komt met name het flitsende gitaarspel van beide gitaristen niet goed uit de verf. In hoogtepunt Stairway To Insanity klopt de mix wel eventjes, maar even later verzuipen de gitaren toch weer in de mix. De jaren tachtig speedmetal van het viertal kent voorts geen enkele verrassing, maar de goede uitstraling, de oprechtheid en de gedrevenheid van de band maken veel goed. Evil Invaders komt twee keer terug voor een toegift en bij Willemeen kunnen ze weer spreken van een geslaagde ouderwetse metalavond.

Evil Invaders speelt op 24 mei in NaxtStage te Almelo en op 17 juli in De Effenaar te Eindhoven.

https://www.facebook.com/evilinvaders

http://deathisfaction.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/Deathisfaction

http://www.willemeen.nl/