Jaune Orange, 2014

De tweede EP van het uit Luik afkomstige vijftal The Scrap Dealers is al verschenen in november 2014, maar is op 24 april 2015 (opnieuw) op vinyl uitgebracht door het Jaune Orange-label. Terecht, want de garagerock van de Walen is de moeite van het beluisteren meer dan waard.

‘The Scrap Dealers’ telt zeven titels, maar er staan acht nummers op de plaat. Na de zevende track volgt nog een titelloze bonustrack, die de plaat ter afsluiting in wat rustiger vaarwater brengt. Detoneren doet dit lied met zachte gitaren, tamboerijn en ingehouden zang echter niet; het is juist welkom na de enerverende garagerock in het kleine half uur eraan voorafgaand.

De twee nummers waarmee de LP opent, No Sense In Your Eyes en I’m So Proud, zetten op energieke wijze de toon. Het geluid van de band is gruizig en de songs zijn gebaseerd op doorlopende, stuwende riffs en opzwepend gitaarwerk, soms neigend naar psychedelische rock. De zang is wat vervormd en een tikje eentonig (en dat blijft de hele plaat zo) maar past goed bij de muziek.

Na de twee ferme openers is het daaropvolgende Evil Ride toch even schrikken, omdat dit nummer minder ruig en zelfs enigszins lichtvoetig klinkt. Eenmaal van de schrik bekomen blijkt Evil Ride toch doel te treffen, door een mooi jengelende gitaar en een sterke melodie. In For Another Day gaat het tempo wat naar beneden en wordt een jaren negentig-sfeer gecreëerd dankzij een duidelijke shoegaze-melodie. Het knappe is dat de iets minder energieke tracks niet ten koste gaan van de herkenbaarheid van de plaat maar binnen de beperkte bandbreedte waarin The Scrap Dealers opereert voor de broodnodige variatie zorgen.

Kant B van de LP heeft alle ingrediënten die kant A zo boeiend maken, de verrassing is er alleen wat af. Zo was het me bijna ontgaan dat dat ook I Need You Tonight barst van de energie en gebaseerd is op een stuwende riff. Snelste en kortste nummer op de plaat is Step Brother: garage punk in optima forma. De minst opvallende track van de EP is het daaropvolgende If I Were Your Only Son omdat melodie en riff net iets minder urgent klinken dan op de voorgaande zes nummers.

‘The Scrap Dealers’ is zo’n plaat die overal en ook weer nergens op lijkt. Een echt onuitwisbare indruk achterlaten doet het allemaal nog niet, maar voor een potje vuige garagerock ben je bij The Scrap Dealers aan het juiste adres. Een groeiplaat is ‘The Scrap Dealers’ evenmin, maar dat hoeft ook niet, het is zo al lekker en er valt genoeg te beleven om deze plaat nog vaak uit de kast te trekken. Benieuwd naar hoe dit live klinkt!

The Scrap Dealers spelen op 25 juli tijdens de Zwarte Cross te Lichtenvoorde en op 6 september tijdens het Bruis Festival te Maastricht.

https://thescrapdealers.bandcamp.com/

https://fr-fr.facebook.com/TheScrapDealers