Silken Tofu, 2016

 

Na de zeer geslaagde releases die Dead Neanderthals het afgelopen kalenderjaar het levenslicht liet zien, is het reikhalzend uitkijken naar nieuwe materiaal. Dat wachten wordt beloond met een uitgave op het Belgische label Silken Tofu en het betreft de samenwerking van het Nijmeegse duo met elektronica-muzikant Vincent Koreman, die zijn ‘psychic house’ uitbrengt onder de naam Drvg Cvltvre. Als drietal noemt men zich Krishna en het op 22 juli op cd te verschijnen werk heet ‘Ascend To Nothing’.

In het kader van het Hausse-project doken drummer René Aquarius, saxofonist Otto Kokke en Koreman in juli vorig jaar een paar dagen de studiokelder van het Nijmeegse Extrapool in ter voorbereiding op een gezamenlijk optreden tijdens het Valkhof Festival, dat jaarlijks in de week van de Vierdaagse wordt gehouden. Het concert was een groot succes en trok een behoorlijk aantal bezoekers, hoewel toch niet de meest makkelijke kost werd geserveerd.

‘Ascend To Nothing’ is niet de integrale weergave van het concert van vorig jaar maar betreft een opname uit de studiokelder van Extrapool. Het werk volgt wel hetzelfde stramien als het concert dat even later zou plaatsvinden. En dat betekent: een heftige sax-drone, een strakke drumbeat en veel elektronische effecten. Die combinatie overtuigde vorig jaar tijdens het festival en dat geldt evenzo voor de studio-opname. 

Er zijn ook enkele verschillen. Zo klinkt de drumbeat wat minder hard door dan tijdens het concert. Aan de ene kant is dat jammer, want Aquarius maakte tijdens dat optreden indruk door met slechts een kleine trom en een basdrum een constante beat neer te leggen gedurende de volle lengte van het stuk. Anderzijds is het niet zo dat de beat nu weggemoffeld is in het totaalgeluid, want ook nu is die onontkoombaar. Samen met Kokkes lange drone op baritonsax met effecten heeft Aquarius’ spel een hypnotiserende werking.

Belangrijkste verschil met het live-optreden is dat de inbreng van Drvg Cvltvre op plaat juist veel duidelijker naar voren komt. En dat is allerminst een straf, want de elektronische effecten zijn de kers op de drone-taart. Meest opvallend is een terugkerend propellor-geluid. Koremans geluiden klinken psychedelisch en futuristisch en zorgen zowel voor ritmiek als voor vervreemdende effecten. Je waant je zo in 2112 (het T-shirt dat Koreman droeg op het Valkhof Festival), maar de constante drone en beat voorkomen een te groot science fiction-gehalte; Krishna verkeert soms in hogere sferen maar blijft ook met beide benen op de grond.

Hoewel de sax-drone en de straffe beat bijna zesendertig minuten lang monotoon doorgaan, klinkt ‘Ascend To Nothing’ als geheel verre van kleurloos. Daarvoor gebeurt er simpelweg te veel. Na circa zestien minuten wordt de drone wat getemperd en krijgt Koreman nog meer ruimte voor zijn elektronische klanken. De drone komt daarna echter keihard terug, er wordt variatie in toonhoogte aangebracht, en Kokke en Koreman produceren overstuurde klanken. Daardoor wint het stuk in het tweede deel aan intensiteit, alsof het eerste gedeelte nog niet intens genoeg was.

Aan het einde valt de saxofoon weg en gaan Koreman en Aquarius nog even door. Zodra zij tegelijkertijd stilvallen en het stuk uit is, blijft over de hunkering om deze verslavende trip nóg een keer mee te maken. Met ‘Ascend To Nothing’ brengen Dead Neanderthals en Drvg Cvltvre onder de noemer Krishna van begin tot eind een fascinerende luistertrip: zwaar aangezet, uitdagend, geestverruimend en stemming verhogend.

https://deadneanderthals.wordpress.com/ 

https://soundcloud.com/drvgcvltvre