Eh ja, ook Opduvel doet mee aan de jaarlijkse lijstjesmania. Altijd een klus want teveel moois gehoord en nooit helemaal eerlijk, want platen die in oktober, november en december zijn uitgekomen liggen nog vers in het geheugen, daar zit de sleet nog niet op, terwijl de tand des tijds al is gaan knagen aan albums uit de eerste maanden van dit jaar. 

Maar goed, hieronder het Opduvel-lijstje voor 2015. Geen gedoe met zogenaamd spannend van tien naar één aftellen, maar gewoon de lijst in juiste volgorde. Wat mij betreft zijn alle tien platen memorabel, maar toch moet de kanttekening gemaakt worden dat, mocht ik over twee of drie weken nog een keer zo’n een lijstje moeten samenstellen, het er alweer anders uit zou kunnen zien.

1. Dead Neanderthals – Endless Voids 

Opgenomen tijdens het Incubate Festival van 2014, maar op cd en lp verschenen in 2015: de fantastische dark-ambient trip die ‘Endless Voids’ heet. Otto Kokke (saxofoon) en René Aquarius (drums) laten zich bijstaan door zes andere muzikanten en het resultaat is adembenemend en houdt de luisteraar ruim tachtig minuten lang aan de stoel gekluisterd.

2. The Thing – Shake 

The Thing is een constante factor in mijn jaarlijstjes: in 2012 op twee met ‘The Cherry Thing’ (de samenwerking van The Thing met Neneh Cherry), in 2013 op één met ‘Boot!’ en nu weer op twee met opvolger ‘Shake’. Krachtige powerjazz met sterke eigen stukken en niet voor de hand liggende covers die zonder uitzondering sterk uitpakken.

3. Fantoom – Sluimer 

Waar The Thing door de jaren heen opduikt in mijn jaarlijstjes, doet het Nijmeegse duo Dead Neanderthals dat liefst drie keer in één jaarlijst. Dit keer als onderdeel van Fantoom, dat verder bestaat uit Dirk Serries (gitaar) en zijn echtgenote Martina Verhoeven (bas). Een verkennende zoektocht tussen vier gelijkwaardige muzikanten die blijft verbazen.

4. Dead Neanderthals – Worship the Sun 

En dat is nummer drie. In september, toen Opduvel nog maar nauwelijks was bijgekomen van ‘Endless Voids’, plaatste het Nijmeegse Dead Neanderthals opnieuw een voltreffer. Kokke dit keer op sopraansaxofoon en Aquarius die in het eerste stuk zijn drums geselt met brushes(!). Behoorlijk extreem maar prachtig.

 5. Cannibales & Vahinés – Songs For a Free Body

Drie Franse muzikanten en G.W. Sok die zingt, dat is Cannibales & Vahinés. De tweede plaat van dit kwartet bevat inventieve avant-garde rock, een heerlijk vrij door de muziek bewegende baritonsaxofoon, sterke teksten en Sok die zijn bijtende voordracht laat horen maar soms ook gewoon mooi zingt.

6. Dikeman / Parker / Drake – Live at La Resistenza

Saxofonist John Dikeman speelt met de ervaren freejazz-rotten William Parker (bas) en Hamid Drake (drums) de sterren van de hemel tijdens het laatste concert in jazzcafé La Resistenza te Gent. Magistrale freejazz.

7. High on Fire – Luminiferous


Metalplaat van het jaar. High on Fire stelt nooit teleur en anno 2015 klinkt de band beter dan ooit. Matt Pike heeft zijn alcoholverslaving aangepakt en is beduidend fitter dan voorheen. Dat was te zien en te horen tijdens een fantastisch optreden in de Melkweg in Amsterdam op 6 november en eerder dit jaar al te horen op het ijzersterke ‘Luminiferous’.

8. Die Nerven – Out 

Derde plaat van dit nog jong ogende Duitse noiserock-trio. Live een stelletje klojo’s, maar de muziek is niet te versmaden. Dynamiek en onderhuidse spanning verpakt in knappe songs. En gezongen in het Duits, een verademing tussen het veelvoud aan Engelstalige bands.

9. Baroness – Purple 

Nog maar net uit maar met recht bij de eerste tien. Na een paar flinke tegenslagen (bijna fataal busongeluk, lange revalidatie, vertrekkende ritmesectie) slaat Baroness keihard terug met hun beste plaat tot nu toe. Gelaagde maar toegankelijke rocksongs die tot meebrullen uitnodigen.

10. Polkaholix – Sex & Drugs & Sauerkraut 

Vreemde eend in de bijt? Misschien. En er valt ook best wat aan te merken op deze plaat. Zo zijn niet alle covers even sterk. Maar hee, Opduvel leeft helemaal op van polka die flink rockt en dat doet dit gezelschap uit Berlijn op ‘Sex & Drugs & Sauerkraut’ volop. “Rock & Roll, Punk & Ska: Alles Polka!”, een motto om in te lijsten.