Seasons of Mist, 2015

 

Het Hongaarse Thy Catafalque bestaat uit één persoon, de tegenwoordig in Schotland verblijvende Tamás Kátai. Niet iets wat je in het metalgenre verwacht, maar het gaat hier dan ook om het avontuurlijke soort. ‘Sgùrr’ is het zevende album van dit avant-garde metalproject. Oorspronkelijk vormde Kátai een duo met Juhász János, maar sinds 2011 doet laatstgenoemde niet meer mee. Overigens zijn op Sgùrr net als op de voorgaande platen wel gastmuzikanten te vinden, maar zang, gitaren en elektronica worden verzorgd door Kátai.

Voorganger ‘Rengeteg’ uit 2011 was een topplaat, dus de verwachtingen voor het nieuwe album waren hooggespannen, zeker na vier jaar wachten. ‘Sgùrr’ maakt die verwachtingen waar en doet niet of nauwelijks onder voor ‘Rengeteg’. De formule is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar verschillen zijn er ook. Zo wordt door Kátai op deze plaat niet clean gezongen en dit album kent lange instrumentale stukken. Verder is deze plaat ten opzichte van de voorgaande zorgvuldiger opgebouwd, wat het geheel minder topzwaar maakt. Wel is de sound nagenoeg hetzelfde gebleven, maar ‘Sgùrr’ kent meer kleurschakeringen dan ‘Rengeteg’.

De muziek van Thy Catafalque mag dan worden getypeerd als avant-garde metal, voor wie een portie metal wel kan hebben klinkt de muziek niet erg ontoegankelijk. Opvallend zijn de geprogrammeerde drums. Er komt dus geen drummer aan te pas, maar het drumgeluid is er niet minder om. Sterker nog, het is een van de sterke troeven van dit project. Voorts speelt Kátai niet alleen metal, maar klinken ook folkloristische elementen door in het geluid, gelukkig zonder dat het stempel ‘folk metal’ erop geplakt kan worden.

Aanvankelijk is er in de verste verte nog geen metal te bekennen. Na een kort gesproken intro trapt de plaat echt af met Alföldi Kozmosz en daarop overheersen akoestische gitaar en viool. De bepalende tracks zijn echter Oldódó Formák A Halál Titokzatos Birodalmában en Sgürr Eilde Mór, twee monsterlijke tracks die boven de vijftien minuten klokken en waarin van alles voorbij komt: death- thrash- en black-metal, industrial, maar ook folk en dance. Er gebeurt zoveel in beide nummers dat het niet allemaal in één keer is te bevatten. 

Niet alleen de gitaarriffs domineren op de plaat, de keyboardmelodieën zijn net zo belangrijk. De sfeer op ‘Sgùrr’ wordt naarmate het album vordert donkerder, met als uitschieter Sgürr Eilde Mór. Maar ook op het snelle Jura komt de donkere black metalkant van Thy Catafalque naar voren, al zorgen de keyboards voor een contrasterende folkmelodie.

‘Sgùrr’ is een erg afwisselend album waarop Kátai verschillende invloeden op knappe wijze tot een coherent geheel weet te smeden, zonder dat Thy Catafalque ook maar een moment in Opeth-achtige progrock verzandt. Het schijfje is overigens verpakt in een boekwerk met fraaie foto’s die de sfeer van de plaat benadrukken. Het geeft een kleine meerwaarde aan een album dat op zichzelf al sterk genoeg is om de meer avontuurlijk ingestelde metalfan te overtuigen.

https://thycatafalqueuk.bandcamp.com/