W2, ‘s-Hertogenbosch

Dinsdag 10 november 2015

 

Voor de derde keer in een jaar doet de Spaanse (post-)rockband Toundra ons land aan en de toeschouwersaantallen nemen per bezoek substantieel toe. Namen in november 2014 nog slechts twintig mensen de moeite te komen kijken en luisteren, vorig jaar in Gouda was dat aantal gestegen naar rond de veertig. Vanavond weten circa 80 mensen de weg naar de mooie zaal van W2 in Den Bosch te vinden. De toenemende belangstelling komt de Spanjaarden toe, want de muziek van Toundra is post-rock eredivisie.

All Shall Be Well (And All Shall Be Well And All Manner Of Things Shall Be Well) fungeert als voorprogramma. De Haarlemmers hebben twee albums uitgebracht, ‘Roodblauw’ en ‘Blauwgeel’. Hun post-rock is rustiger dan die van de hoofdact van vanavond en de nummers zijn lang uitgesponnen. Het opbouwen van spanning is niet waar de band voor gaat; de muziek heeft een meer verhalend en filmisch karakter. Het heldere gitaarspel – dat doet denken aan het Deense Sky Architects – is mooi. Echt inventief is All Shall Be Well niet, dat bewijst het viertal althans niet in de korte set die vanavond wordt gespeeld, maar onderhoudend is het zeker wel. Af en toe mag wel wat steviger doorgehaald worden en dat deuntje op xylofoon in het laatste nummer is wat kinderachtig. Het artwork van de band is overigens zeer fraai en de visuals op het scherm achter het podium ondersteunen de filmische muziek en geven het optreden meerwaarde. 

Toundra heeft vier cd’s op zijn naam staan met energieke instrumentale post-rock. ‘IV’ is eind januari van dit jaar verschenen en in februari tourde de band al door Europa, waarbij in Nederland in Gouda en Haarlem werd gespeeld. Een aantal van de mensen die bij een van die concerten aanwezig waren is ook in Den Bosch van de partij.  

Toundra trekt steviger van leer dan het voorprogramma. Vanavond wordt zelfs erg stevig uitgepakt. Voordat de eerste noten worden gespeeld nodigt gitarist Esteban Girón de aanwezigen al gebarend uit om een paar stappen naar voren te doen, waar gelukkig direct gehoor aan wordt gegeven. De band opent vervolgens met het rustige intro van Strelka, dat langzaam naar een luidruchtige climax toewerkt. Het nummer is afkomstig van ‘IV’. Dat is een fraaie post-rockplaat maar het bevat niet Toundra’s beste werk, dat staat op ‘II’ en ‘III’. Gelukkig ligt de nadruk van het concert niet teveel op de laatste plaat, ten faveure van prachtige nummers afkomstig van ‘II’ en ‘III’, zoals Cielo Negro (Black Sky), Marte (Mars), Magreb en Zanzibar

Toch zet Toundra vanavond niet zo’n daverend optreden neer als eerder in Goes en Gouda. Aan de inzet van het kwartet ligt het niet; het speelplezier straalt onverminderd van de heren af en ogenschijnlijk geeft de band alles. Wel zijn wat slordigheden in het gitaarspel van David López te bespeuren en de Spanjaarden gaan vanavond vooral voor hard en heftig. Nu is een van de charmes van de muziek van Toundra dat waar nodig stevig wordt uitgehaald, maar vanavond gaat nogal wat subtiliteit verloren die bij eerdere concerten wel hoorbaar was. Daar komt bij dat het geluid niet optimaal is; met name de drums klinken niet goed. Dat is jammer, want Alex Pérez is juist een geweldige drummer en zijn spel komt nu niet helemaal uit de verf. 

Voor wie de band nog niet eerder heeft aanschouwd zal het optreden van vanavond misschien wel erg goed overkomen, maar Toundra kan echt veel beter. Hopelijk revancheert het viertal zich bij een volgend bezoek aan Nederland. En hopelijk duurt dat weer niet lang, want ondanks de wat mindere avond blijft Toundra binnen het post-rockgenre een van de  topbands en loont het zeker de moeite een volgende keer te gaan kijken.

http://toundra.bigcartel.com/ 

https://www.facebook.com/toundra/?fref=ts 

http://www.allshallbewell.com/ 

http://www.w2.nl/