Melkweg, Amsterdam

Vrijdag 6 november 2015

 

Met het zevende studioalbum ‘Luminiferous’ bracht High On Fire eerder dit jaar ook zijn zevende sterke album uit, de liveplaten niet meegerekend. Zanger/gitarist Matt Pike heeft zijn alcoholverslaving onder controle en de band tourt intensief. Vanavond, in de oude zaal van de Melkweg in Amsterdam, zet de band een verpletterende show neer. 

En ook het voorprogramma valt niet tegen. Helaas heeft Black Tusk de Europese tour met High on Fire moeten afzeggen, dus alleen Bask mag als opwarmer fungeren. De muziek van de band uit North-Carolina wijkt nogal af van wat High on Fire te bieden heeft, maar misstaat allerminst. Jammer is dat de helft van het publiek niet de moeite neemt om naar Bask te komen kijken en luisteren (bij aanvang is het zelfs nog akelig leeg in de zaal), maar degenen die dat wel doen kunnen de aparte mengeling van stijlen wel waarderen. Bask speelt in de hardere passages wel een vorm van stoner- en doom metal, maar veelal is het post-rock met emotioneel geladen americana-ingrediënten wat de band de toehoorders voorschotelt. Een enkele keer doet het zelfs aan Band of Horses denken. Het tempo ligt vrij laag, de zang is clean en hoog, de nummers over het algemeen lang en de band heeft een fijn gevoel voor melodie. Een veelbelovende band. In de gaten houden.

Het is nog vrij vroeg op de avond als High on Fire aantreedt. Uiterlijk is het nodige veranderd sinds ik de band voor het laatst zag op 12 februari 2013 in Hedon te Zwolle. Bassist Jeff Matz heeft zich een dunne, lange baard aangemeten en Matt Pike is tegenwoordig getooid met een Lemmy-snor. Destijds in Zwolle was het alcoholgebruik Pike goed aan te zien: hij was opvallend dik en pafferig. Vandaag oogt hij juist opvallend fit en zijn bierbuik is weliswaar niet verdwenen, maar lijkt in omvang toch wat te zijn afgenomen. 

Maar het is uiteraard de muziek waar het om gaat, en de sludge- en stonermetal van het Oaklandse drietal liegt er niet om. Pike is uitstekend bij stem, zijn riffs zijn meesterlijk en zijn doeltreffende solo’s staan in dienst van de songs. Matz is ten opzichte van twee jaar geleden veel nadrukkelijker aanwezig (hij meldt zich regelmatig vooraan in het midden van het podium) en zijn gedegen basspel draagt bij aan de strakke sound van de band. Des Kensel is een absolute topdrummer die beschikt over een groot arsenaal aan krachtige drumslagen. Met zijn donderende en rollende drumspel wordt de agressie van de muziek nog maar eens benadrukt.

Vanavond ligt het accent zwaar op het laatste album en alle uitvoeringen zijn ijzersterk. Helaas wordt het trage en in de discografie van High on Fire een aparte plaats innemende The Cave niet gespeeld, maar vanaf opener The Black Plot is het goed raak en de tomeloze energie wordt door het trio anderhalf uur niet meer losgelaten. Van de nieuwe plaat verdienen de uitvoeringen van het donderende Carcosa,  het snelle Luminiferous, de nog snellere thrash van Slave The Hive en vooral het epische The Falconist een eervolle vermelding.

Natuurlijk komt ook wat ouder materiaal voorbij, maar opvallend is dat van het voorlaatste album, het toch ook zeer goede ‘De Vermis Mysteriis’ alleen Fertile Green wordt gespeeld. De oude favoriet 10,000 Years, afkomstig van het debuutalbum, wordt gelukkig niet vergeten en van ‘Death Is This Communion’ worden de titeltrack en Rumors of War gespeeld. De set overdondert en geeft de toehoorder geen enkele rust. Tussen de gespeelde nummers zijn geen mindere broeders te ontdekken.

Pike besluit dat geen toegift zal worden gespeeld maar dat de geplande encores meteen na de reguliere set volgen. Een goed besluit want zo blijft de vaart in het optreden zitten. De perfecte afsluiter Snakes For The Divine vat het concert in ongeveer zeven minuten samen.  Inleidend melodieus gitaarspel, donderende drums, strakke riffs, een snel tempo, een trager middenstuk en schuurpapieren zang zorgen voor een gewelddadig en opwindend geluid dat je onafwendbaar meevoert in de donkere, agressieve wereld van High on Fire. En daar is het goed toeven.

http://highonfire.net/ 

http://www.basknc.com/#!/c1jmr