Doornroosje, Nijmegen

Vrijdag 30 oktober 2015

 

Je bent nooit te oud voor rock & roll. Dat komen The Sonics, opgericht in 1960(!), op de laatste vrijdagavond van oktober 2015 bewijzen in Doornroosje in Nijmegen. Drie van de vijf leden van de klassieke line-up die de lp’s ‘Here Are The Sonics’ (1965) en ‘Boom’ (1966) maakte zijn van de partij en hoewel de band op het podium oud oogt, rockt het nog als de neten. The Rolling Stones kunnen er een puntje aan zuigen. Verrassenderwijs vindt het optreden plaats in de kleine zaal, die met circa 500 mensen wel goed gevuld is.

Aan Mike Krol de ondankbare taak om het voorprogramma te verzorgen van een band met een legendarische (cult)status. De zanger uit Madison, Wisconsin, heeft tot nu toe drie albums uitgebracht waarop powerpop en garagerock hand in hand gaan met een gezonde dosis humor. Krol en zijn band treden vanavond op in politie-uniform, inclusief pet die pas door de bandleden, Krol uitgezonderd, wordt afgeworpen tijdens het laatste nummer. Het speelplezier straalt van de bandleden af en de op zich inwisselbare liedjes laten een goede indruk achter. Er zullen weinig mensen voor Mike Krol gekomen zijn, maar de korte set kan een behoorlijk gedeelte van het publiek wel boeien.

The Sonics uit Tacoma, Washington, hebben in de loop der jaren veel personeelswisselingen gekend, maar het waren Gerry Roslie, Larry en Andy Parypa, Rob Lind en Bob Bennett die de klassieke bezetting vormden. The Sonics in deze opstelling hield het maar een paar jaar vol, maar eerder dit jaar, bijna 50 jaar later, was er de verrassend goede comebackplaat ‘This Is The Sonics’, met nog steeds die ruige garagesound die de band uit de jaren zestig kenmerkte. 

Keyboardist/zanger Roslie, saxofonist Lind en gitarist Larry Parypa zijn nog steeds van de partij en de bezetting wordt vandaag de dag gecompleteerd door Freddie Dennis (Freddie and the Screamers, The Kingsmen, The Liverpool 5) op bas en zang en Dusty Watson (o.a. Agent Orange, Dick Dale, Supersuckers, The Surfaris, Lita Ford) op drums. Logischerwijs ligt de gemiddelde leeftijd van het publiek in Doornroosje vanavond een stuk hoger dan gebruikelijk, maar het publiek bestaat beslist niet alleen uit grijze hoofden.

Met Cinderella komen The Sonics, strak in het pak, het podium op en hoewel qua uiterlijk overduidelijk sprake is van een band op hoge leeftijd, wordt al snel duidelijk dat de garagerock & roll van de band nog altijd ruig en energiek klinkt. Vanaf het begin speelt de band een gewonnen wedstrijd, want het Nijmeegse publiek kan, zeker in de voorste rijen, zijn enthousiasme niet op. 

Gitarist Parypa zet voorzichtige passen op het podium, maar tovert ondertussen wel de ene na de andere killer-riff uit zijn gitaar. Veel nummers worden gezongen door bassist Dennis, maar ook Roslie neemt in een paar nummers de vocalen voor zijn rekening. Het echte schreeuwerige is er wel af bij hem, maar toch komt hij vocaal nog opvallend vitaal voor de dag. Saxofonist Lind oogt duidelijk fitter dan Parypa en Roslie en hij zijn luchtwegen zijn in de loop der jaren allerminst aangetast, want zijn saxofoonspel is krachtig en dynamisch. 

The Sonics wisselen hun oude nummers, waarvoor het merendeel van het publiek natuurlijk is gekomen, af met songs van hun nieuwe plaat, en nummers als Sugaree, Bad Betty, I Got Your Number en Be a Woman blijven opvallend goed overeind tussen de gouwe ouwe. Uiteraard kent de set Sonics-klassiekers als Boss Hoss en Psycho (als laatste voor de toegift), die goed worden uitgevoerd, wat ook geldt voor een zeer energieke versie van Keep a Knockin’ van Little Richard.


De laatste twee nummers van vanavond zijn er natuurlijk twee waar iedereen op heeft gewacht: Strychnine en The Witch. De laatste song wordt sterk uitgevoerd maar dat geldt niet voor Strychnine, dat bovendien een overbodige gitaarsolo bevat. Het maakt niet meer uit, want op dat moment heeft de band de zaal al compleet plat gespeeld. Alles bij elkaar duurt het optreden slechts een uur, maar The Sonics maken in die korte tijd zoveel indruk dat het bijna niet anders kan dan dat iedereen tevreden en voldaan huiswaarts keert.

http://thesonicsboom.com/

https://www.facebook.com/mikefredkrol?ref=stream