Doornroosje, Nijmegen

Donderdag 1 oktober 2015

 

Indieheld Lou Barlow is in Europa en doet vanavond Nijmegen aan. Het concert vindt plaats in het sfeervolle café van Doornroosje. Barlow heeft geen band meegenomen, doet alles in zijn eentje, maar hij weet de circa tachtig bezoekers moeiteloos een uur en drie kwartier te boeien.

Nu heeft de Amerikaanse zanger en liedjesschrijver inmiddels ook een groot oeuvre waaruit geput kan worden, of het nu om Sebadoh-, Dinosaur Jr.-, Folk Implosion- of solosongs gaat. Het laatste album van Barlow, Brace The Wave, zijn eerste solo-album in zes jaar, mag er wezen en het is logisch dat het overgrote deel van die plaat vanavond wordt gespeeld.

Sterker nog: Barlow speelt ‘Brace The Wave’ nagenoeg geheel, van opener Redeemed tot en met afsluiter Repeat. Het is beslist geen straf, want de uitvoeringen zijn stuk voor stuk sterk; soms wat kaler uitgevoerd dan op de plaat (die toch ook al een vrij sobere instrumentatie bevat) maar met hetzelfde gevoel en passie gebracht. Beginnend op ukelele, schakelt Barlow al vrij snel over op gitaar. In een enkel lied schakelt hij zijn kastje met elektronica en klein keyboard in. De songs hebben het niet eens nodig, maar het zorgt voor afwisseling.

Nu duurt ‘Brace The Wave’ maar een half uur, dus er blijft genoeg tijd over voor meer. Veel meer. On Fire van Sebadoh bijvoorbeeld, of Free To Go van Folk Implosion. Barlow zit niet verlegen om goede songs. Hij is daarnaast goedgemutst en doorspekt zijn optreden met grappige anekdotes. Hij is ook niet te beroerd om, op een verzoek vanuit het publiek, alles te vertellen over zijn nieuwe bariton-ukelele met zware snaren. Tot hilariteit leest hij zelfs het kaartje dat eraan hangt helemaal voor. Het zorgt ervoor dat de tijd die Barlow nodig heeft om te stemmen niet als te lang wordt ervaren.

Het wachten is toch op een paar Sebadoh-klassiekers en die komen er gelukkig ook. Barlow doet aan verzoekjes en dankzij het Nijmeegse publiek komen pareltjes als Too Pure, Think (Let Tomorrow Bee), Two Years Two Days en Together Or Alone voorbij. Zelfs Dinosaur Jr. wordt niet vergeten, al gaat het natuurlijk om een lied dat Lou Barlow heeft geschreven, Imagination Blind. Barlow lijkt er gaandeweg het optreden steeds meer zin in te krijgen en hij lijkt langer door te gaan dan hij bij aanvang van plan was. Uiteindelijk komt met de oude Sebadoh-kraker Brand New Love toch een einde aan een wel zeer vermakelijk soloconcert.

http://www.loobiecore.com/