Incubate Festival, Tilburg

Donderdag 17 september 2015 

 

Incubate is een veelzijdig festival voor de meer avontuurlijk ingestelde muziekliefhebber en speelt zich af op diverse locaties (voornamelijk) in de binnenstad van Tilburg. Het festival duurt een hele week, van maandag tot en met zondag, en biedt een keur aan ‘cutting edge culture’. Op Duvel is er op donderdag en zaterdag. Het muziekaanbod is zo gigantisch groot dat keuzes gemaakt moeten worden. Zo gaat het bijvoorbeeld niet lukken om het concert van Fennesz en Arve Henriksen bij te wonen, ten faveure van Dead Neanderthals en Shining. Ook Jaspers Stadhouders’ Improv Ensemble gaat ‘em niet worden vandaag, maar zaterdag is er gelukkig een herkansing, want dit internationale gezelschap speelt iedere avond in Paradox.

Eegah (BKKC)
Het duo Eegah wordt door artistiek directeur (en in BKKC ook dj) Vincent Koreman aangekondigd als de meest primitieve band van Tilburg. Zelf zegt het tweetal dat ze uit een hol komen. En inderdaad, primitief is de sound van Eegah zeker, wat des te meer opvalt in het kunst- en cultuurcentrum waar wordt opgetreden. Het is pas het tweede optreden van Eegah, maar de rudimentaire rock met slechts drums, gitaar en zang gaat erin als koek. Het enthousiasme van het duo werkt aanstekelijk, de presentatie is lekker nonchalant (‘hoe gaat het ook alweer?’ vraagt de drummer aan de gitarist, die het nummer vervolgens even voorzingt) en de losse sfeer doet het (te) korte optreden goed.

Eegah


Youff (Hall of Fame)
Eegah mag dan uit een hol komen gekropen, het Vlaamse noiserockduo Youff speelt in een donker hol (of Fame). Bij dit duo zijn het drums en bas die het moeten doen, gecombineerd met schreeuwzang. De bas wordt direct tegen de versterker aan geplaatst en de bassist komt met een paar oerschreeuwen, die helaas niet overkomen omdat zijn microfoon nog uit staat. Als de bas wordt omgehangen, volgt een muur van geluid die qua volume zijn weerga niet kent. Het komt echter over als veel geschreeuw en weinig wol. Tijd voor de oordopjes, en dan blijkt achter het oorverdovende lawaai zowaar enige muzikaliteit te schuilen. Toch kan het niet echt boeien en waar bij Eegah de vijfentwintig minuten van het optreden als erg kort worden ervaren, lijkt datzelfde aantal minuten bij Youff juist lang te duren.

Youff

Three Trapped Tigers (Midi Theater)
Op uitnodiging van Dead Neanderthals spelen vandaag Shining, Dead Neanderthals zelf en Three Trapped Tigers in het Midi Theater. Laatstgenoemde band heeft al een tijdje geen release meer op zijn naam staan, heeft ook langere tijd niet opgetreden, maar timmert inmiddels weer aardig aan de weg, getuige een set met nieuw materiaal. De zeer begaafde muzikanten laten niet na hun kunnen te etaleren, maar zonder te vervallen in technisch gepiel of uitgebreide solo’s. De noiserock wordt gebracht met mathematische precisie, maar desondanks ontbreekt het de muziek niet aan gevoel. De Londenaren maken veel gebruik van toetsen en elektronica (zo staan er twee laptops op het podium) maar toch is het gitaarwerk minstens zo belangrijk in de sound van de band. Drummer Adam Betts maakt indruk met strak drumspel, dat zich niet beperkt tot het neerleggen van een standaard beat of groove maar avontuurlijk zijn weg zoekt in complexe maatsoorten. De presentatie is wat mat, maar dat doet niet af aan het sterke staaltje instrumentale noiserock.

Three Trapped Tigers


Dead Neanderthals (Midi Theater)
Het Nijmeegse Dead Neanderthals weet te verrassen met performances die steeds weer anders zijn. Vanavond wordt het duo vergezeld door de Noorse noisepionier (Sten Ove) Toft. Hij neemt het begin alleen voor zijn rekening met elektronische geluiden. Als drummer René Aquarius invalt, valt op hoe hard wordt gespeeld; de vloer van de zaal trilt onder de voeten. Saxofonist Otto Kokke heeft er geen moeite mee langdurig dezelfde noot te spelen en legt zodoende een drone neer waar Toft naar hartelust overheen kan experimenteren. Zijn gitaar wordt niet bespeeld maar mishandeld, gemanipuleerd met elektronische effecten en uiteindelijk blijft geen snaar van het instrument heel. Kokke zoekt naar verloop van tijd een hoger register op en Aquarius blijft strak drummen. Ongemerkt en subtiel verschuift het geluid langzaam en net als bij het optreden van Dead Neanderthals met Drvg Cvltvre op het Valkhof Festival in Nijmegen, raak je als luisteraar in een soort trance waar maar geen einde aan hoeft te komen. Dat einde komt er wel, na een goed half uur. Dead Neanderthals en Toft beuken het publiek murw met een bak free noise die zeer doet aan de trommelvliezen, overdondert en nog lang nagonst.

Dead Neanderthals


Shining (Midi Theater)
Lang nagenieten is er echter niet bij, want het Noorse Shining maakt ook nog zijn opwachting en stelt niet teleur. De van oorsprong jazzmuzikanten leggen zich sinds ‘Blackjazz’ uit 2010 toe op progressieve maar extreme metal, waarin hun jazzachtergrond duidelijk naar voren komt. In tegenstelling tot wat de term ‘blackjazz’ impliceert, heeft de muziek van de Noren weinig uit te staan met black metal. En ook steeds minder met jazz, zo blijkt uit het optreden van vanavond. Het nieuwere materiaal, waaronder drie stukken van de nog te verschijnen plaat ‘International Blackjazz Society’, blijkt wat rechtlijniger en minder jazzy dan voorheen. Wel speelt de band een eigenzinnige vorm van metal die live volop overtuigt. Frontman Jørgen Munkeby wisselt tussen gitaar en tenorsaxofoon en opvallend genoeg gaat niets aan intensiteit verloren wanneer hij saxofoon in plaats van gitaar speelt. Erg extreem is zijn saxofoonspel overigens niet. Totdat twee nummers van ‘Blackjazz’ voorbij komen. Die nummers zijn duidelijk extremer, hoekiger, meer jazzy en Munkeby laat zich op zijn sax ook meer gaan. Wanneer de band in het daaropvolgende nummer ook nog een bijna dansbare groove weet te vinden, kan het optreden niet meer stuk. Voor Op Duvel een waardige afsluiter van een mooi avondje Incubate.

Shining

Dead Neanderthals speelt op 22 september in Willemeen te Arnhem. 
Shining speelt op 15 november in Tivoli De Helling te Utrecht.

http://incubate.org/2015/

http://www.shining.no/

https://deadneanderthals.wordpress.com/

http://threetrappedtigers.believeband.com/

http://livefastdieyoung.be/

https://www.facebook.com/Eegah.Band