Bloodshot Records, 2015

Barrence Whitfield & The Savages is opgericht in 1981 door zanger Barry White (die zich Barrence Whitfield noemt om verwarring met die andere Barry White te voorkomen) en leden van de band The Lyres. In 1984 verscheen het debuutalbum maar in 1986 hield de oorspronkelijke samenstelling het al voor gezien. Er zijn nog enkele platen verschenen, de laatste in 1995, maar daarna was het lange tijd stil.

Tot 2011. In dat jaar verscheen ‘Savage Kings’. Barrence Whitfield en gitarist Peter Greenberg hadden elkaar weer gevonden en zetten hun samenwerking na jaren op zeer energieke wijze voort. Opvolger ‘Dig Thy Savage Soul’ verscheen in 2013 en zette de ingeslagen koers voort. Twee jaar later ligt de opvolger in de schappen. 

Barrence Whitfield & The Savages uit Boston speelt elementaire garagerock & roll met soulinvloeden, dat laatste voornamelijk door de warme en krachtige soulstem van Whitfield. Peter Greenberg is verantwoordelijk voor de meeste composities maar ‘Under The Savage Sky’ bevat ook een flink aantal smaakvol gekozen covers. Saxofonist Tom Quartulli verzorgt de blazersarrangementen, speelt uiteraard zelf saxofoon, maar wordt her en der ook bijgestaan door trompettist Hitomi Taguchi. 

‘Under The Savage Sky’ brengt niets nieuws onder de zon. Dat betekent dat de rock & roll evenals op de twee voorgangers op energieke wijze wordt gebracht, dat de blazerspartijen het zaakje op fraaie wijze opfleuren en dat Whitfield weer de sterren van de hemel zingt. Met 36 minuten heeft de plaat een korte tijdsduur, maar dat zorgt er wel voor dat de verzadiging die in het beperkte straatje waarin de band vertoeft makkelijk kan optreden, niet de kop opsteekt. 

Echt mindere tracks kent ‘Under The Savage Sky’ niet en het is moeilijk om de heupen in bedwang te houden zodra de band uit de startblokken schiet, maar vergeleken met ‘Dig Thy Savage Soul’ is het songmateriaal op deze plaat toch net iets minder. Bovendien is de rauwe energie van een concert van deze liveband pur sang niet echt goed te vangen op plaat. Vooral live gaan zien dus, maar ondertussen is ‘Under The Savage Sky’ toch een lekker plaatje.

http://barrencewhitfieldsavages.com/