Valkhof, Nijmegen

Zondag 19 juli 2015

 

Mars Red Sky moest eerder dit jaar nog optredens afzeggen (o.a. bij Little Devil in Tilburg) maar is op het Valkhof Festival in Nijmegen gelukkig wel van de partij. De Fransozen spelen psychedelische stonerrock en op hun beide albums, ‘Mars Red Sky’ uit 2011 en ‘Stranded In Arcadia’ uit 2014 komt dat goed uit de verf. Vanavond in Nijmegen helaas stukken minder.

De band begint wat later dan gepland aan hun optreden omdat een concert op een ander podium op het terrein een beetje uitloopt. Daardoor heeft Mars Red Sky slechts een kleine veertig minuten om hun kunsten te vertonen en dat is te kort voor een band met nummers die regelmatig de zes of zeven minuten-grens passeren. Het concert komt ook nog eens traag op gang omdat rustig wordt begonnen en het dus even duurt voordat de eerste geluidsmuur wordt opgetrokken.

Hoewel… geluidsmuur? Dan moet wel de volumeknop op tien en dat gebeurt vandaag op het Boogpodium zeker niet. Het vuurwerk dat aan de Waalkade wordt ontstoken hoor je door de muziek heen. Dat is jammer, want Mars Red Sky moet het juist van hun massieve uitbarstingen hebben die je als luisteraar bij voorkeur ook fysiek ondergaat doordat je de bas en drums door je lijf voelt trillen. Toch weet de band in de hardere stukken wel enige indruk te maken. Het gitaarspel is gedrenkt in fuzz en de psychedelische inslag is ook duidelijk hoorbaar, iets waarmee het drietal zich weet te onderscheiden in het grote aanbod aan stonerbands.

Een ander onderscheidend element in de muziek van Mars Red Sky is de hoge en melodieuze zang van Julien Pras. Live valt hij echter behoorlijk door de mand, want zijn hoge stem is wel erg dun en onvast. Zolang de zangstem wordt ondersteund door de massieve sound van de band, valt dat niet zo op, maar het wreekt zich met name in de zachtere stukken die helaas vrij talrijk zijn.

De uitstraling, of beter gezegd het gebrek aan uitstraling, van de band werkt ook niet echt mee. De Fransen doen hun ding en daar is alles mee gezegd. Wellicht komt de band in een kleine zaal waar de mensen ook echt voor de band komen beter tot zijn recht, maar op een festival waar een groot deel van het publiek overtuigd moet worden mag wel wat meer enthousiasme zichtbaar zijn. 

Mars Red Sky geeft aldus een tegenvallend optreden op het Valkhof Festival en dat is jammer, want hun muziek verdient het wel om gehoord te worden. In het Nijmeegse Merleyn komt de band waarschijnlijk veel beter tot zijn recht. En in de studio overtuigen de Fransen zeker; zie bijvoorbeeld het You Tube-filmpje hieronder.

http://www.marsredsky.net/ 

https://www.facebook.com/marsredskyband