Valkhof, Nijmegen

Maandag 20 juli 2015

 

Het project Hausse is een samenwerking tussen Extrapool en RTFKT en heeft als doel om twee producers van elektronische muziek te laten samenwerken aan een nieuwe liveset die vervolgens op een clubavond in première gaat. Inmiddels is men toe aan de vijfde editie en daarvoor gaan Drvg Cvltvre en Dead Neanderthals een samenwerking aan. De afgelopen dagen zijn de muzikanten in de studiokelder van Extrapool in de weer geweest met de voorbereidingen en vanavond moet dat uitmonden in een geslaagde collaboratie op het Boogpodium tijdens het Valkhof Festival. 

Drvg Cvltvre is Vincent Koreman, artistiek directeur bij het Tilburgse Incubate Festival en als producer/muzikant eerder ook in de weer onder de naam RA-X. Sommigen zullen hem ook nog kennen als gitarist van de The Travoltas en The Spades. Koreman is ook labelbaas van Vatican Analog, een muzieklabel gespecialiseerd in noise, drones, soundscapes, microsound, performance art en ambient, en deze opsomming geeft wel aardig weer in welke hoek je Drvg Cvltvre moet zoeken. Voeg daar de woorden compromisloze dance en house aan toe en het plaatje wordt wel duidelijk. 

Dead Neanderthals bestaat uit twee muzikanten: Otto Kokke op baritonsaxofoon en René Aquarius op drums. Het woord compromisloos is ook bij hen toepasselijk. Het tweetal is in staat ongelooflijk hard uit te halen, zoals op hun LP ‘Prime’: de ultieme lawaaitrip, veertig minuten lang volle bak gaan met twee baritonsaxofoons en drums, met hulp van baritonsaxofonist Colin Webster. Vorig jaar tijdens het Incubate Festival kwam het Nijmeegse duo, bijgestaan door een zestal muzikanten, op de proppen met een spannend dark ambientstuk van tachtig minuten, recent uitgebracht onder de titel ‘Endless Voids’

Vanavond worden de tachtig minuten van ‘Endless Voids’ niet gehaald, maar wel wordt één lang stuk gebracht dat klokt op een kleine veertig minuten. Aquarius heeft een minimaal drumstel, bestaande uit een kleine trom en een basdrum, en hij zet daarmee een straffe en strakke beat neer om dat vervolgens veertig minuten lang vol te houden. Kokke soleert niet maar speelt veel lange noten en legt zo met zijn baritonsax drones neer die opgaan in het totaalgeluid dat door Drvg Cvltvre van een elektronische impuls wordt voorzien. Ook het geluid van de saxofoon wordt met effecten vervormd. 

In het begin is het nog even afwachten; je vraagt je af waar de muziek heen zal gaan maar al snel wordt duidelijk dat de strakke beat van de basdrum en de effecten van sax en elektronica een roes opwekkende uitwerking hebben. De bewondering voor het gebodene op het podium neemt toe naarmate het stuk vordert, de saxofoon overstuurde klanken produceert waardoor het noisegehalte toeneemt en die drummer maar strak die onontkoombare beat blijft slaan. Je zou bijna denken dat die beat uit een kastje komt. Koreman valt achter zijn tafel met elektronica wat minder op maar zijn goed geplaatste effecten doen dat wel degelijk. Af en toe houdt Kokke even stil, klinkt het geluid meteen minder vol en komt Drvg Cvltvre duidelijker naar voren.

Het is niet de makkelijkste kost die de festivalgangers door Drvg Cvltvre en Dead Neanderthals wordt voorgeschoteld, maar indruk maken doet het wel. Als het stuk na veertig minuten ineens over is lijkt de tijd te zijn gevlogen en is de conclusie gerechtvaardigd dat sprake is van een zeer geslaagde samenwerking. De visuele LED installatie van Naïvi mag tot slot niet onvermeld blijven; het zorgt voor een gelukkig niet te overdadige en zeer fraaie visuele ondersteuning. 

https://deadneanderthals.wordpress.com/ 

https://soundcloud.com/drvgcvltvre