Waardevol live-document van The Ex

The Ex – The Ex at Bimhuis 1991-2015

Ex Records, 2015

Al vanaf ‘Blueprints for a Blackout’ uit 1984 is de aanvankelijke punkband The Ex gaan improviseren. In de loop van de tijd heeft dat geresulteerd in een reeks samenwerkingsverbanden, onder andere met cellist Tom Cora, drummer Han Bennink, gitaristen Thurston Moore en Lee Ranaldo (Sonic Youth), klarinettist Xavier Charles, trompettist Roy Paci, saxofonisten Ab Baars, Mats Gustafsson en Ken Vandermark en trombonist Wolter Wierbos.

Ondanks de verschuiving van de focus van korte punknummers naar een wat complexere sound met ruimte voor improvisatie, is The Ex toch altijd The Ex gebleven. De jazzelementen zijn simpelweg opgegaan in de herkenbare, nog altijd hoekige en luidruchtige Ex-sound. Dat geldt ook voor de Afrikaanse invloeden die later in het geluid zijn geïntegreerd.

Live blijft The Ex een sensatie, of de band nu optreedt met of zonder gasten. De band geeft altijd alles en het speelplezier spat van het podium af. Een slecht Ex-optreden bestaat gewoonweg niet. Uitgezonderd wellicht drumster Katherina Bornefeld zijn de leden van The Ex geen virtuoze muzikanten, maar desondanks past hun spel zowel individueel als in groepsverband erg goed bij de crème de la crème van de vrije improscene. De laatste jaren heeft de band zich regelmatig laten bijstaan door een blazerssectie, Brass Unbound genaamd, en heeft The Ex veel opgetreden met de Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria. Momenteel tourt de groep met het Ethiopische Fendika, bestaande uit drie muzikanten en twee dansers.

Sinds 1991 is The Ex in totaal twaalf maal te gast geweest in de belangrijkste Nederlandse concertzaal als het om geïmproviseerde muziek gaat. ‘The Ex at Bimhuis 1991-2015’ is een verzameling opnamen uit optredens in het Bimhuis. De dubbel-cd levert een goed overzicht van de ontwikkeling van The Ex in de afgelopen 25 jaar. Er is een keur aan gasten te horen op de verschillende, in chronologische volgorde vastgelegde opnamen. Helaas ontbreken opnamen met Tom Cora; kennelijk is met hem het Bimhuis niet aangedaan. Wel zijn vier nummers te horen waaraan de in 1998 overleden cellist oorspronkelijk zijn bijdrage leverde; één van ‘Scrabbling at the Lock’ en drie van ‘And the Weathermen Shrug Their Shoulders’.

De opnamekwaliteit is niet altijd even goed, maar de goede songkeuze, het speelse, vrije en enthousiaste spel doen dat snel vergeten. ‘The Ex at Bimhuis 1991-2015’ toont logischerwijs wel de meer experimentele kant van de band, maar van oeverloos gesoleer is beslist geen sprake. Voor wie nu nog moet beginnen met luisteren naar de beste band die Nederland ooit had en heeft, is dit wellicht niet het beste vertrekpunt, maar een waardevol document is het zeker.

Recent is overigens ook de DVD ‘And So Say All Of Us’ verschenen, een fantastische weergave van het concert dat The Ex (met gasten) in het kader van hun 33 1/3 jubileum gaf in Cafe OTO. Daarop is te horen en te zien wat een grandioos feest een optreden van The Ex kan zijn.

The Ex & Fendika zijn te zien en te horen op 17 juli op het Welcome To The Village Festival te Leeuwarden, op 19 juli op het Valkhof Festival te Nijmegen en op 21 juli op het Totaal Festival te Bladel.

http://www.theex.nl/news.html

http://bimhuis.nl/home