Outhere Records, 2015

Veel goed nieuws komt er de laatste jaren niet uit Mali. De politieke situatie in het land heeft ook zijn weerslag op de uit Toeareg bestaande band Terakaft, dat met ‘Ténéré (Alone)’ een persoonlijke plaat uitbrengt waarmee het viertal een boodschap van hoop wil brengen in het huidige klimaat in Mali.

Op de muziekstijl van Terakaft, dat ‘de karavaan’ betekent, worden diverse labels geplakt, waarvan desert blues en woestijnrock de meest voorkomende zijn. De band is opgericht door Liya Ag Ablil (Diara), die ook een van de oprichters van Tinariwen is. Hij en zijn neef Sanou Ag Ahmed zijn de spil van Terakaft. Producer van dienst is Justin Adams, die gewerkt heeft met onder andere Robert Plant, Sinéad O’Connor en Brian Eno, maar die ook al twee platen van Tinawiren produceerde.

Op hun inmiddels vijfde plaat klinken de Malinezen aanstekelijk zonder té uitbundig te worden, maar vaak is ook sprake van een melancholieke ondertoon. De onweerstaanbare Afrikaanse ritmes zorgen ervoor dat stilzitten niet mogelijk is op Amidinin Senta Anfelas (My Confident), Anabayou (Awkward) en Karambani (Nastiness). Dat de politieke situatie van de Toeareg de laatste jaren alleen maar slechter is geworden, wordt bezongen in Oulhin Asnin (My Heart Suffers) en Itilla Ihene Dagh Aïtma (To My Brothers). Het zijn de wat somberder momenten van ‘Ténéré (Alone)’, maar echt zwaarmoedig wordt het nergens.

De titel ‘Anabayou’ komen we op het album twee keer tegen, in opener Anabayou (Awkward) en afsluiter Anabayou (Solo). Frappant is dat met dezelfde melodie twee geheel verschillende sferen worden opgeroepen: meer geestdriftig in de opener en meer droefgeestig in de afsluiter.

Grootste pluspunt op ‘Ténéré (Alone)’ zijn de gitaren. Elektrische gitaren welteverstaan. Het zorgt ervoor dat de plaat niet teveel als wereldmuziek klinkt maar juist een meer rockgericht geluid laat horen, maar dat wel zonder de Afrikaanse (Sahara-)roots te verloochenen. Bovenal is ‘Ténéré (Alone)’ een aanstekelijke desert bluesplaat met een lekker scherp randje.

Terakaft speelt op 28 oktober in Luxor Live te Arnhem.

https://terakaft.bandpage.com/

https://www.facebook.com/terakaft