BeCoq, 2015

 

Niet al te lang na hun vorige schijf ‘Seizures Palace’ komt Cactus Truck met ‘Are You FREE?’, uitgebracht door het Franse BeCoq-label. De live-opnames zijn op 10 oktober 2014 gemaakt tijdens het Are You FREE? Music Festival in Dunajská Streda, Slowakije. Tussendoor kwam ook nog The New Wave Of Dutch Heavy Jazz uit, waarop Cactus Truck is te horen naast Albatre, Donné et Desirée en Dead Neanderthals. Dat de Nederlandse Heavy Jazz-scene springlevend is, bewijst Cactus Truck met hun nieuwe CD.

Cactus Truck staat voor zeer intense en opwindende jazz, beïnvloed door Albert Ayler, Charles Gayle en Peter Brötzmann, maar ook door noise, no-wave en punk. Het trio heeft niet voor niets in het voorprogramma gestaan van The Ex en samengewerkt met vrije impro-kanjers als trombonist Jeb Bishop en de inmiddels overleden trompettist Roy Campbell (beiden te horen op ‘Live in USA’, een indringende weergave van een uitgebreide tournee door de Verenigde Staten, eind 2012).

Op ‘Are You FREE?’ bewijst Cactus Truck dat het ook in staat is uit een iets minder heftig vaatje te tappen, overigens zonder dat ook maar iets van de dit trio kenmerkende  intensiteit verloren gaat. Opener Are is Cactus Truck zoals we het trio kennen en graag horen: de gierende saxofoon van John Dikeman, de rommelende en  rollende bas van Jasper Stadhouders en de chaotisch razende drums van Onno Govaert. De elf minuten kabaal van de opener zijn krachtig, maar wie goed luistert hoort dat daarbinnen ook ruimte is voor muzikale verfijning. Beste voorbeeld hiervan is het het samenspel van Stadhouders en Govaert als het stuk een dikke zes minuten onderweg is.

Met ruim eenentwintig minuten is You het langste en meest in het oog springende stuk van de plaat, beginnend met een drie minuten durende saxofoonsolo van Dikeman, waarin hij toont dat hij niet alleen de longen uit zijn lijf kan blazen, maar dat hij ook een verfijnd gevoel voor melodie heeft en ronduit mooie passages speelt. Daarna is Stadhouders aan de beurt voor zijn solo op gitaar. Ook hij kiest niet voor bruut geweld, maar brengt een rinkelende, wat rammelende solo die boeit van begin tot eind. Hierna wordt door het trio niet de geweldige optater toegediend die je zou verwachten; die komt later pas en daar wordt langzaam en bijna ongemerkt naar toegewerkt. De gitaar van Stadhouders klinkt weergaloos en vormt een fantastisch evenwicht voor de sax-uithalen van Dikeman. Voor het drumspel van Govaert kom je bijna oren tekort: het rammelt, het klettert, het ontregelt en het is chaotisch, zonder dat je ook maar een moment het gevoel hebt dat de controle wordt verloren.  Iets over de helft van You krijgt Govaert zijn solospot, waar door Stadhouders een soort drone overheen wordt gelegd.

De traditie van ultrakorte nummers wordt op ‘Are You FREE?’ voortgezet in afsluiter FREE?: gedurende zestien seconden gaan alle remmen los.

Als ‘Are You FREE?’ iets aantoont, is het dat Cactus Truck in staat is om intense, noisy jazz te maken, maar ook inventief met de mogelijkheden omgaat. Verfijning en bruut geweld kúnnen samengaan, zonder dat aan het compromisloze karakter van de muziek iets wordt afgedaan. Het levert een enerverende vrije improvisatieplaat op die nog lang nazindert.

https://becoq.bandcamp.com/album/are-you-free

http://www.doek.org/project/cactus-truck/